Ylirasituksen oireet

Minulta kysellään paljon ylikunnosta ja ylirasituksesta. Mistä tietää että on aika levätä ja mikä on ylirasituksen ja ylikunnon ero?

Ylikunto on tila johon ei pääse onneksi kovin helpolla, vaan se vaatii pitkä-aikaisen fyysisen sekä usein myös henkisen kuormitustilan. Pahasta ylikunnosta kestää pitkään toipua, jopa vuosia. Ylikunnossa on samoja oireita kuin ylirasituksessa, mutta ylikuntoon ei pääse muutaman viikon kovan treeniputken tai dieetin aikana, ellei taustalla ole jotain enemmän kuten pidempää työuupumusta ja kova treeni on piste iin päälle. Yksi ylikunnon ero ylirasitukseen on nimenomaan kehon pitkäkestoinen kuormittaminen.

Ylirasitus taas on yleisempää ja jos osaa kuunnella kehoaan ja levätä ajoissa, ylirasituksesta on mahdollista toipua nopeammin. Säännölliset lepopäivät, kevyet viikot sekä järkevä ruokavalio usein auttavat ylirasitusoireisiin. 

Suurimmassa osassa tapauksista on kyse ylirasituksesta, joka sekoitetaan ylikuntoon. Koska ylikunnolta on mahdollista välttyä tekemällä fiksuja ratkaisuja, keskityn tässä artikkelissa siihen mitkä ovat sellaisia kehon ja mielen signaaleja, jotka kertovat siitä, että on aika höllätä ? Oman kehon kuuntelu on yllättävän vaikeaa eli siihenkin pitää opetella. Erityisesti urheilijan mentaliteetilla varustetut treenaajat ovat niitä joille lepo ja keventäminen on henkisesti haastavaa. Silloin kun on tavoite asetettuna helposti ajatellaan että enempi on parempi, nyt pitää jaksaa ja että keventäminen hidastaa tulosten saamista. Totuus on kuitenkin täysin päinvastainen, eli riittävä lepo edistää kehitystä, oli tavoitteena sitten lihaksen kasvatus tai rasvanpoltto.

Jos epäilet olevasi ylirasittunut, on tärkeää huomioida fyysisten oireiden lisäksi henkinen puoli. Stressi nimittäin kuormittaa kehoa jopa pahemmin kuin kova treeni tai dieetti. Jos kärsii kroonisesta stressistä, keventäminen treeneissä ei välttämättä poista ongelmaa vaan on keskityttävä myös stressinhallintaan.

Seuraavaksi listaan yleisiä fyysisiä sekä henkisiä oireita jotka kertovat siitä että kyseessä voi todennäköisesti ylirasitus.

  1. Treenitehojen lasku

Jos huomaat että treeni ei kulje, treenipainot laskevat ja olo on muutenkin vetämätön, kannattaa pitää lepopäivä tai pari. On tärkeää oppia kuuntelemaan kehoaan treenien yhteydessä eikä noudattaa sokeasti treeniohjelmaa jossa lukee että tällä viikolla on tehtävä viisi treeniä. Kannattaa määrän sijaan ajatella panostavansa laatuun. Riittävä määrä lepoa yhdistettynä tehokkaisiin treeneihin on paljon parempi vaihtoehto kuin se että tekee väkisin puolitehoisia treenejä eikä palaudu. 

  • Et palaudu treeneistä

Vaikka treeni kulkisikin ihan hyvin, mutta huomaat että et palaudu kunnolla, kannattaa antaa keholle lepoa. Jos treenin jälkeen tunnet olosi todella väsyneeksi ja tämä jatkuu pitkään tai lihaksen eivät palaudu kuten aiemmin, kannattaa reagoida ja pudottaa treenin määrää/ lisätä lepopäiviä.

  • Yleinen väsymys

Jos tunnet olosi väsyneeksi , silloin lepo on paikallaan. Usein silloin kun meillä on kuormitusta henkisellä puolella enemmän, se verottaa meitä ja treenin määrää tai tehoja kannattaa silloin laskea tarpeen mukaan. Kokonaisuus ratkaisee ja jos tehot ovat lopussa, on pakko vähentää jostain.

  • Alakuloisuus, ärtyneisyys

Ylirasitustila voi jopa aiheuttaa masennuksen oireita ja tätä ei aina osata yhdistää nimenomaan ylirasitukseen. Väsyneenä olemme stressaantuneita mikä aiheuttaa alakuloisuutta sekä sitä että pinna on kireällä. Jos huomaat itsessäsi näitä oireita, kannattaa levätä enemmän.

  • Uniongelmat

Alkuun haluan korostaa unen tärkeyttä kehon hyvinvoinnin osalta ja jos et nuku tarpeeksi, se on iso ongelma ja varmasti pohjana ylirasitusoireille.

Jos huomaat muutoksia unen saannissa eli on vaikeaa nukahtaa tai heräät yöllä, voi se olla merkki ylirasituksesta. Jos keho käy ylikierroksilla ,se vaikuttaa nukkumiseen sekä unen saantiin. 

  • Muutokset ruokahalussa

Osa reagoi ylirasitukseen niin että ruokahalu katoaa, ja toisilla taas käy päinvastoin eli herkkuhimot ja ruokahalu kasvaa. Stressi voi vaikuttaa kehon leptiini eli kylläisyys hormoni tasoihin ja tähän kun yhdistetään vielä mahdollisia muita vaikuttavia tekijöitä kuten esim. univaje, voi ruokahalu muutos olla merkittävä. 

  • Syke 

Jos syke ei laske treenin jälkeen normaalisti tai huomaat muutoksia sykkeessäsi verrattuna aiempaan, voi tämä olla oire ylirasituksesta.

  • Hikoilu

Jos huomaat muutoksia aiempaan, eli hikoilun määrä vähenee tai se loppuu, voi tämä olla oire ylirasituksesta. Jos on aina ollut huono hikoilemaan, tilanne voi olla eri mutta jos huomaat nimenomaan muutosta aiempaan, kannattaa tilannetta seurata.

Lisää aiheesta