Saako ruokavaliolla olla nälkä?

Haluan kirjoittaa hiukan nälän tunteesta, se nimittäin herättää yllättävän paljon kysymyksiä. Kyseessä on kuitenkin kehon luonnollinen reaktio, miksi se hämmentää meitä?

Jokainen kokee nälän tunteen yksilöllisesti. Toisilla se on voimakkaampi ja osa taas kokee että silloin kun on hiukan nälkä, pystyy jopa toimimaan paremmin. 

Omassa päävalmennuksessani, eli tulevassa Bikini Boostissa on mukana ruokavaliot sekä lihaksen kasvatukseen että rasvanpolttoon. Toisin kuin luullaan, ei nälän tunne ole ainoastaan ilmiö joka tulee dieetillä vastaan, myös ne jotka syövät lihaksen kasvatus ohjeen mukaan saattavat tuntea nälkää.

Kun tavoitteena on rasvanpoltto, on mentävä miinuskaloreilla ja silloin on lähes jokaisella jossain vaiheessa nälkä. Nälkä itsessään ei ole vaarallinen tunne, eikä siihen tarvitse reagoida lisäämällä ruokaa, jos muuten on hyvin energiaa. Nälän tunne voi kertoa siitä että kroppa toimii mutta tämäkään ei ole niin yksiselitteinen juttu,sillä dieetit jotka sisältävät vähemmän hiilihydraatteja, vaikuttavat niin että nälän tunnetta ei välttämättä ole ja silti rasva palaa. Kun ruokavaliossa on mukana hiilihydraatteja, se voi ruokkia nälän tunnetta. Nälän tunne tai sen puuttuminen eivät kerro siitä että dieettiä pitää muuttaa tai siitä että aineenvaihdunta toimii tai ei toimi, asia ei ole niin yksiselitteinen.

Kun tavoitteena taas on lihaksen kasvatus, silloin ei mennä miinuskaloreilla mutta silti voi olla nälkä. Kova treeni ruokkii nälän tunnetta ja kun aineenvaihdunta paranee ja lihasmassa lisääntyy, silloin keho pyytää enemmän polttoainetta eli ruokaa. Plussa kaloreilla ruokaa kannattaa lisätä jos tuntuu että nälkä vaivaa liikaa, mutta silloinkaan ei aterioiden välissä olevaan perus nälkään tarvitse reagoida, jos kalorit ovat hyvällä tasolla ja treeni kulkee. Nälän tunne plussa kaloreilla ei tarkoita sitä että lihas ei kasva. 

Itse koen että nälän tunteesta stressataan joskus liikaa sillä kuten alussa kirjoitin, kyseessä on kehon luonnollinen reaktio. Olit millä ruokavaliolla tahansa, nälän tunne aaltoilee eli joskus vaan on kova nälkä ja joskus taas tuntuu että on hankalaa saada kaikki ruoka syötyä. 

On myös tärkeää oppia erottamaan nälkä mieliteoista. Se että herkkuja tekee mieli, on eri asia kuin se että on nälkä. Itse huomaan kisadieetin lopulla kun nälkä on voimakkaammillaan että silloin tekee mieli nimenomaan syödä oikeaa ruokaa, ei herkkuja. Mieliteot eivät kuitenkaan pääsääntöisesti tarkoita sitä että dieetillä ruokaa on liian vähän, ne oikeastaan ovat sama juttu kuin nälän tunne eli niitä tulee lähes kaikille jossain vaiheessa.

Koska sitten nälkään tulee reagoida? Silloin kun nälkä on niin voimakas että se häiritsee esim. nukkumista tai perus arkea. Jos treenitehot laskevat ja olo on vetämätön, kannattaa miettiä ruuan lisäämistä, olit sitten miinuskaloreilla tai plussakaloreilla. Eli kärsiä ei kenenkään missään nimessä tarvitse mutta nälkää ei myöskään kannata pelätä eikä ylianalysoida.

Lisää aiheesta