Painonpudotuksen haasteet

Yksi suurimmista painonpudotuksen tuhoon tuomitsevista asioista on lähteä projektiin ns. kaikki tai ei mitään-asenteella.  Lähdetään muuttamaan kerralla koko paletti, vähennetään kalorimäärät radikaalisti, ja syödään liian yksipuolisesti pelkkää parsaa ja kanaa ja nostetaan treenimäärä kerralla yhdestä kerrasta kuuteen kertaan viikossa. 

Tähän kun lisätään vielä muutenkin stressaava elämänvaihe tai kiireinen elämänrytmi, saadaan stressitasot huitelemaan pilvissä, ja hankaloittamaan osaltaan painonpudotusta vielä entisestään, ja soppa valmis. 

Tällä tyylillä on painonpudotuksen lopettaminen ja ns. repsahdukset ja paluu entiseen todennäköisempiä, kuin järkevästi liikkeelle lähtemällä. Kun kuorma muuttuu yhtäkkiä liian suureksi, seinä tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. 

Jokaisen painonpudottajan eteen tulee jonkinlainen vastoinkäyminen ennemmin tai myöhemmin, mutta se mikä erottaa onnistujan, on pitkäjänteisyys, ja sen ymmärtäminen, että vastoinkäymisen jälkeen ei lopeteta, vaan jatketaan eteenpäin.  Liian usein painonpudotus aloitetaan maanantaina, ja se lopetetaan ensimmäisen vastoinkäymisen kohdattua keskiviikkona, ajatuksena aloittaa uudestaan seuraavana maanantaina. Tästä tuloksena on turhaa jojoilua, joka sekin vaikuttaa kokonaisuuteen negatiivisesti pahimmillaan niin, että aineenvaihdunta häiriintyy ja painonhallinta vaikeutuu entisestään. 

Onnistunut painonpudotus vaatii aina jonkin verran suunnitelmallisuutta. Parhaisiin tuloksiin pääsevät yleensä ne, jotka jaksavat nähdä vaivaa uuden opetteluun ja ymmärtävät, että pitkäjänteisyys on lopputuloksen kannalta tärkeintä. Projektia ei pilaa yksi ylimääräinen juhlissa nautittu kakunpala. On myös tärkeää osata valmistautua niiden hetkien varalle, jolloin vaikkapa syöminen venähtää, et pääsekään kotiin aterioimaan tai ehdikään salille. 

Onnistunut ja mielekäs painonpudotus on kombinaatio oikeanlaisen ravinnon, treenin ja levon yhdistämisestä osaksi omaa arkeasi ja elämääsi. Näin pääset parhaimpiin tuloksiin ja muodostat järkevästi itsellesi elämäntavan, joka ei ole liian haastava toteuttaa. 

Muutos vaatii aina muutosta, joten päästäksesi tavoitteeseesi, muutoksia täytyy tehdä. Oikotietä onneen ei ole tässäkään asiassa, ja jos et tee muutoksia entiseen, ei muutosta myöskään itsestään synny. Tärkeintä onkin tehdä päätös, aloittaa ja pysyä päätöksessäsi. 

Lisää aiheesta