Miksi tulosten saaminen kestää osalla kauemmin, kuin toisilla?

Olemme kaikki yksilöitä ja vaikka kuinka jokainen meistä haluaisi olla se, jolla on nopea aineenvaihdunta, ja rasvanpoltto ei vaadi liikaa aikaa tai töitä, on totuus se, että varsinkin naisten kohdalla suurin osa meistä ei kuulu tähän porukkaan.

Tämän artikkelin aiheena käyn hiukan läpi syitä sille, miksi osalla rasva palaa hitaammin kuin toisilla. Hyvä uutinen on se, että jokainen saa tuloksia varmasti! Osalla se vaatii enemmän aikaa ja töitä kuin toisilla, mutta en usko ilmiöön, jossa väitetään, että on olemassa niitä, jotka eivät vaan pysty polttamaan rasvaa, vaikka ollaan miinuskaloreilla. Jos olet perusterve, saat kyllä tuloksia, se vaan voi vaatia enemmän kuin mitä itse ehkä olisit ajatellut. 

Hyvin usein ihmisillä alkaa jo ensimmäisten viikkojen aikana mennä kuppi niin sanotusti nurin, jos ei näkyviä tuloksia tule. Aletaan miettimään mikä kehossani on vialla? Totuus on kuitenkin se, että todennäköisesti ei mikään. Tarvitaan vaan aikaa ja malttia. 

Genetiikka on asia, jota ei voi muuttaa. Osalla meistä on luontaisesti nopea aineenvaihdunta ja tuloksia tulee nopeammin. Tilanteeseen voi kuitenkin vaikuttaa niin, että lopettaa nälkäkuurit ja jojoilun. Sen sijaan kannattaa opetella syömään monipuolisesti ja riittävästi puhdasta ruokaa ja näin vaikuttaa omaan aineenvaihduntaan positiivisesti. Ihmisen keho toimii ravinnolla ja jos et anna sille riittävästi polttoainetta, aineenvaihdunta hidastuu. Jo valmiiksi hitaalla aineenvaihdunnalla on haastavaa saada tuloksia. Tämä pohjatyö on usein jäänyt tekemättä ja sitten ihmetellään, kun dieetit eivät toimi, mikä minussa on vikana?

Rasvanpolttoon on muitakin vaikuttavia seikkoja, kuten lihasmassan määrä ja treenitausta muutenkin. Urheilutaustan omaavalla ihmisellä keho toimii eri tavalla kuin sellaisella, jolla lihasmassaa on vähän ja aktiivisuutta ei ole. On virhe verrata itseään sellaiseen, jolla on ihan eri tausta kuin sinulla. Muutenkin, koska olemme yksilöitä, kannattaa omaa kehitystä verrata vain ja ainoastaan omaan itseensä.

Käymme juuri tällä hetkellä meneillään olevassa Bikini Boost-ryhmässä keskustelua iän vaikutuksesta rasvanpolttoon ja tuloksiin. Ikä toki vaikuttaa aineenvaihduntaan, ja sitä kautta tuloksia voi tulla hitaammin, mutta ikä ei ole este rasvanpoltolle. Itse koen että palautuminen tulee ottaa huomioon, eli sekin hidastuu iän myötä ja yksi virhe on aloittaa liian korkealla treenimäärällä, ja näin viedä keho stressitilaan, joka hidastaa kehitystä. Omissa valmennuksissani en tee iän mukaan erikseen niukempia ruokavalioita, koska myös liian niukka ravinnon määrä vaikuttaa palautumiseen. Mieluummin kannattaa mennä järkevällä ohjeistuspohjalla ja antaa keholle se aika, mitä se tarvitsee. 

Kokemukseni mukaan kaikista merkittävin negatiivinen vaikuttaja rasvanpolttoon on stressi. Ne, kenellä on jatkuvasti stressitasot koholla, on eniten vaikeuksia saada tuloksia. Jos taustalla on krooninen stressi, uniongelmat tai jatkuva ylikuormitus, ei keho toimi normaalisti ja dieetti on huono idea siinä kohtaa. 

Älä siis ajattele, että ikä, geenit tai aiemmat epäonnistuneet dieetit estäisivät sinua saamasta tuloksia. Kun on valmis antamaan projektille aikaa ja tekemään töitä, tuloksia tulee varmasti. Se, mihin kannattaa kiinnittää huomiota on, että perusasiat ovat hoidossa. Sinulla ei ole liikaa stressiä, nukut hyvin, olet perusterve ja elämässä asiat ovat tasapainossa. Kun perusasiat ovat kunnossa, kyllä se rasva kaikilla palaa!

Lisää aiheesta