Älä stressaa dieettiäsi pilalle

Tällä hetkellä elämme aikaa jossa stressin määrä voi olla valitettavan on korkea. Moni miettii omaa sekä läheistensä terveyttä ja valitettavasti tilanne on myös aiheuttanut monelle taloudellista stressiä. Tässä tilanteessa on kuitenkin tärkeää muistaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja nyt haluankin hiukan antaa vinkkejä siihen miten et stressaantuisi vielä lisää tammikuussa alkavasta ruokavalio kuntoon projektistasi. Kyseessä voi oikeasti olla mikä tahansa tavoitteen hakuinen projekti, se voi olla bikini kuntoon ensi kesäksi, kisalavalle keväällä tai 10 kilon painon pudotus. Jokainen voi stressata oman dieettinsä nimittäin pilalle.

Olen itsekin kantapään kautta oppinut sen kuinka paljon stressillä oikeasti on merkitystä kehon hyvinvointiin sekä ihan suoraan dieetin tuloksiin. Stressinhallinnan opettelu onkin ollut itselläni tavoitteena jo muutaman vuoden ajan ja olen siinä hiukan kehittynytkin. Tätä aihetta käsitellään myös valmennuksissani paljon. Hyvin usein jos tuloksia ei näy ja aletaan perehtymään asiaan tarkemmin, taustalla on stressiä. Sitten asiaan, eli jotta se dieetti ei aiheuttaisi vielä lisää stressiä, tässä vinkkejä kuinka voit välttyä turhalta dieetti stressiltä.

Itse koen että yksi stressittömin tapa toimia, on pyytää valmentajalta ohjeet. En itse esimerkiksi suunnittele omaa kisadieettiäni koska ylianalysoin liikaa ja homma menee liikaa miettimisen puolelle. Osa toki suunnittelee dieettinsä itse eikä siinä ole mitään vikaa, jos sen pystyy tekemään niin ettei siitä tule stressiä. Jos sinulla on valmentaja, anna hänen miettiä mitä tehdään ja keskity sinä tekemiseen. Älä stressaa turhaan asioista jotka kuuluvat valmentajan päänvaivaksi.

Luottamus ohjeisiin on myös tärkeää ja jos alat vertailemaan kymmentä eri tapaa tehdä asioita, saat äkkiä pääsi pyörälle ihan turhaan. Keskity yhteen asiaan kerrallaan ja luota valmentajan ohjeisiin. 

Yksi yleisin tapa saavuttaa korkeat stressitasot on kokoajan tuijottaa tuloksia. Miksi mitään ei tapahdu? Emme voi vaikuttaa siihen miten keho reagoi ja koska muutoksia tulee esiin ulkomuodossa. Kehossa voi tapahtua oikeita asioita usean viikon ajan, ennen kuin itse huomaat muutoksia peilikuvassa. Anna kehollesi aikaa reagoida äläkä ota kuvia tai hypi vaaálla joka viikko.

Toinen erityisesti naisten stressinaihe on ehdottomasti vaakalukema. Miksi paino ei tipu? Osalla on olemassa jopa tavoite paino jolla luodaan stressin ilmapiiri dieetille jo heti alussa. Painolla ei ole mitään merkitystä kun puhutaan rasvanpoltosta, vaan peili kertoo sen missä mennään. Paino voi osalla jopa nousta vaikka kroppa kiinteytyy. Kehotankin asiakkaitani usein heittämään vaaán parvekkeelta jos se tuottaa paineita. Unohda tavoite pudottaa painoa, sen sijaan tavoittele muutosta kuvissa ja peilissä.

Numeroiden tuijottaminen muutenkin luo helposti stressiä ja kun ihmisen kehoa ei pysty lukemaan oletusarvojen tai numerojen mukaan. Olen havainnut sen ,että mitä enemmän seurataan syke , askel tai kulutus mittareita tai käydään kehon koostumus mittauksissa, sen enemmän stressataan. Jos haluaa mittareita käyttää, eikä se tuo negatiivista painetta projektiin, kaikin mokomin mutta nämä eivät ole tarpeellisia. Tuloksia saa ilmankin. 

Älä aseta itsellesi liian tiukkoja päivämäärä tavoitteita. Älä etukäteen päätä sitä mikä päivä pitää olla painotavoitteessa tai sitä mihin päivään mennessä pitää olla tietyssä pisteessä. Edelleen , emme voi vaikuttaa kehon aikatauluun reagoida asioihin ja näillä päivämäärillä hakkaamme helposti päätä seinään, ja turhaan. 

Viimeisenä haluan mainita itsensä vertaamisen muihin. Tämä ilmiö tulee helposti vastaan some maailman kautta tai erilaisissa ryhmävalmennuksissa. Muista että et voi verrata omaa matkaasi kehenkään muuhun ja jokaisen keho reagoi dieettiin eri tavalla. Osalla alussa tapahtuu enemmän muutoksia ja osalla taas suurin muutos voi tulla esiin dieetin lopussa. Vertaa itseäsi ainoastaan omaan aloitukseesi ja mittaa kehityksesi sitä kautta. 

Lisää aiheesta