Miksi ruokavalio pettää, kun dieetti loppuu?
Sen sijaan, että mietitään, mikä dieetti pitäisi nyt aloittaa, pitäisi miettiä, mitä syödään dieetin ulkopuolella. Se aika, kun ei olla dieetillä on nimittäin kaikista tärkein ja myös kaikista haasteellisin. Jos ruokavalio olisi kunnossa muulloinkin, kun vain tietyn ajan, kun ollaan dieetillä, ei tarvitsisi säännöllisesti edes aloittaa mitään dieettiä. Jos kuulut tähän porukkaan, joka on tietyin väliajoin laihiksella, mutta pysyviä tuloksia ei tule, lue tämä teksti.
Jotta teksti olisi selkeä, kutsun dieetin ulkopuolista aikaa ylläpitojaksoksi, eli silloin ei olla miinuskaloreilla. Olen havainnut, että monella on sellainen ajatusmalli, että ylläpitojakso on turhaa tai jotenkin tylsää. Ajatus siitä, että keskitytään lihaksen kasvattamiseen, fyysisen kunnon ylläpitämiseen tai aineenvaihdunnan kehittämiseen ei motivoi riittävästi. Se, että tulokset näkyvät hitaasti tuo lisää haastetta, sillä usein halutaan muutosta nopeasti ja se motivoi eteenpäin. Dieetti on aika, johon satsataan ja dieetin jälkeen unohdetaan koko homma ja kilot tulevat takaisin.
Kehotan tässä kohtaa kääntämään koko ajatusmaailmaa hiukan. Ylläpitojakso on todellisuudessa se jakso, joka on dieettiä mielenkiintoisempi, sillä silloin vasta tiedät mihin treeneissä pystyt! Ylläpidossa saadaan tehtyä ennätyksiä painoissa ja pystytään haastamaan kehoa entistä parempiin suorituksiin. Se, että pystyy parempaan, on yksi tehokkaimmista motivaation lähteistä, kun sen vaan oivaltaa. Ylläpidolla ei kannata keskittyä siihen, kuinka paljon painaa, tai muutenkaan jatkuvasti tuijottaa mahdollisia ulkoisia muutoksia. Kannattaa keskittyä tekemiseen. Ylläpidolla nukutaan paremmin ja voidaan energisemmin, mikä sen parempaa? Ylläpito myös vie aina eteenpäin kohti kiinteää kroppaa, sillä ilman lihasta ei tule kiinteää lopputulosta.
Ylläpitojaksolla on huono maine johtuen siitä, että silloin puhdasta ruokaa syödään enemmän. Ruuan pelko on edelleen naisilla harmittavan yleistä ja mieluummin kärvistellään viikot matalilla kaloreilla, ja viikonloput sitten tankkaillaan, sen sijaan että joka päivä syödään monipuolisesti ja riittävästi. Tämä on hassua, sillä todennäköisesti lopputulos on se, että kärvistelymallin kalorit ovat viikkotasolla korkeammat. Ruuan määrä ei kerro siitä, kuinka paljon kaloreita tulee. Eli vaikka alat syömään enemmän, se ei tarkoita, että paino alkaa nousta räjähdysmäisesti. Hiilihydraatteja myös edelleen vältellään turhaan. Kun syödään riittävästi puhdasta ruokaa, myös herkkuhimot vähenevät ja näin oppii balanssia ja järkeä herkuttelun suhteen. Lopputulos on se, että ylläpidolla kiinteytyy, kun treenitehot nousevat, lihasmassaa tulee lisää, aineenvaihdunta paranee ja uskokaa tai älkää ne kaloritkin jopa tippuvat viikkotasolla, vaikka miinuskaloreilla ei ollakaan, kun saadaan järki syömisiin.
Pysyvät tulokset edellyttävät sitä, että ruokavalio on aina kunnossa. Aina ei olla dieetillä mutta järkevä runko pitää olla. Tämän kun oppii niin voi unohtaa ne muutaman viikon tehodieetit ja kroppa alkaa toimia kunnolla. Ylläpito on se juttu, ei dieetti!