Miksi kropassa ei tapahdu muutoksia, vaikka syöt kuten pitääkin?
Tuntuuko sinusta siltä, että syöt puhtaasti ja terveellisesti mutta tuloksia ei näy? Oletko dieetillä ja huomaat, että rasva ei pala toivottuun tahtiin? Onko tavoitteenasi lihaksen kasvatus, mutta et huomaa kehitystä? Tässä tekstissä käyn läpi yleisiä syitä sille, miksi muutosta ei tapahdu, ainakaan toivottuun tahtiin. Havainnollistan eri tilanteita esimerkkien avulla.
Ensimmäinen esimerkkini on arkidieettaajat, eli ne, jotka arkipäivisin noudattavat tiukkaa ruokavaliota, mutta viikonloppujen ohjelmaan voi kuulua herkuttelua. Jos maanantaista perjantaihin syödään dieetin ohjeen mukaan, mutta lauantaisin ja sunnuntaisin herkutellaan enemmän tai vähemmän, nousevat viikon kokonaiskalorit helposti sellaiselle tasolle, että ei ollakaan miinuksella. Valitettavasti erityisesti naisen kroppa ei joka viikko kestä vapaita aterioita. Se on uskomatonta, miten helposti kaloreita herkuttelemalla tulee niin, että sitä ei itse huomaa. Vaikka arkisin kalorit olisivat jopa todella matalat, jos viikonloppuna päivän kalorit nousevat radikaalisti, keskiarviokalorit viikkotasolla ovat auttamattomasti liian korkeat. Jos tavoitteesi on rasvanpoltto, kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, mitä viikonloppuisin tulee syötyä.
Tämä sama tilanne voi olla myös silloin, kun tavoitellaan lihaskasvua eli arkisin syödään turhan niukasti ja viikonloppuna herkutellaan kohtuuttomasti. Tasapaino puuttuu. Suosittelen mieluimmin mallia, jossa syödään joka päivä riittoisammin, ja herkutellaan välillä maltilla.
Toinen esimerkkini on yleinen tilanne, jossa luullaan, että ollaan tietoisia, miten paljon syödään, mutta totuus onkin toinen, kun aletaan tarkastelemaan ruokavaliota tarkemmin. Kalorien jatkuva laskeminen tuottaa helposti turhaa stressiä, eikä se ole pakollista, mutta mikäli ei näe tuloksia eli dieetillä rasva ei pala, tai kun tavoitteena on lihaksen kasvatus ja kehitystä ei näy, kannattaa tarkemmin miettiä omaa ruokavaliotaan. Todella usein luullaan, että syödään eri määriä kuin mitä todellisuudessa tulee syötyä. Tarkista saatko riittävästi proteiinia, hiilihydraatteja sekä hyviä rasvoja, jotta kroppa toimii. Tarkista myös, kuinka paljon päivän aikana tulee mahdollisesti naposteltua ylimääräistä ihan puolivahingossa, jolloin kalorit nousevat huomaamatta. Voit siis syödä liian vähän tietämättäsi tai liikaa huomaamattasi, jos tavoitteena on olla miinuskaloreilla.
Kolmas esimerkki on ikidieettaajat sekä jojoilijat. Oletko kokeillut useampaa eri dieettiä ja tuloksia ei tule? Huomaatko jopa, että dieetin jälkeen tilanne saattaa olla huonompi kuin ennen dieettiä? Jos taustalla on liian pitkä miinuskalorijakso, dieetit eivät usein toimi, sillä aineenvaihdunta on hidastunut. Keho on siis totutettu pieneen ruokamäärään ja se ei reagoi. Toinen tilanne, joka johtaa aineenvaihdunnan hidastumiseen, sekä siihen, että dieetin jälkeen rasvaa voi kehoon kertyä jopa enemmän, kuin ennen dieettiä, on jojoilu. Jojoilu tarkoittaa sitä, että välillä mennään tietty jakso tiukalla dieetillä ja sen jälkeen palataan vanhoihin ruokatottumuksiin, ja näin dieetin tulokset katoavat alta aikayksikön. Silloin kun tilanne on tämä, ei dieetti ole ratkaisu vaan se, että opetellaan syömään oikein ja käynnistetään aineenvaihdunta ensin. Pohjatyö pitää tehdä ensin ja vaikka olisikin pudotettavaa, täytyy dieetistä välillä pitää taukoja, ettei kroppa väsy. Kun pohjatyö tehdään kunnolla, on realistisempaa myös saada pysyviä tuloksia.
Uskon siihen, että tuloksia voi jokainen saada, joskus se vaan saattaa vaatia pidemmän ajan tai omien rutiinien muuttamista eri suuntaan. Saatamme myös arjessa toteuttaa tiettyjä kaavoja, joita muutamalla voi saada yllättävän paljon kehitystä aikaan. Siksi konkarikin välillä tarvitsee valmentajaa. Vaikka tietoa olisikin, välillä ulkopuolinen tarkastus omiin tekemisiin on tarpeen. Jos kuulut niihin, jotka tuskastelevat tulosten saamisen suhteen, ole itsellesi rehellinen ja ole valmis tekemään tarvittavia muutoksia.